Espoon kodissamme arki pyörii usein keittiön ympärillä – etenkin silloin, kun ulkona sade ropisee ja lapset pyytävät “jotain hyvää iltaruoaksi”. Tällaisina iltoina hasselbackan perunat airfryerissa ovat meidän perheen pelastus: ne kypsyvät nopeasti, näyttävät juhlavilta ja maistuvat sekä aikuisille että Minealle ja Onnille.

Tämä ruotsalainen klassikko on helppo muuntaa arjen herkuksi, kun sen valmistaa airfryerissa. Tuloksena saat täydellisen yhdistelmän: rapeaa pintaa ja voisen pehmeää sisusta – ilman uunia tai sotkua. Ja parasta? Sinun ei tarvitse olla mestarikokki onnistuaaksesi. 💛

Kolme herkullista tapaa valmistaa hasselbackan perunat airfryerissa

Valkosipuli-yrttiperunat 🌿

Silputtu valkosipuli, timjami ja rosmariini nostavat nämä perunat uudelle tasolle. Lisää maustevoi viiltoihin ja paista – täydellinen lisuke kalaruoille tai kasvispihveille.

Juustoiset hasselbackat 🧀

Raasta väliin cheddar- tai parmesaaniraastetta ennen paistoa. Juusto sulaa rakoihin ja tekee pinnasta kullanrapean. Tarjoa viikonloppubrunssilla tai lisukkeena lihalle.

Pekonihasselbackat 🥓

Kietaise ohut pekoniviipale perunan ympärille ja paista airfryerissa kunnes pekoni on rapea. Tämä versio on Onnin suosikki – ja maistuu erityisen hyvin kermaviilikastikkeen kanssa.

Lisukkeet hasselbackan perunoiden kanssa airfryerissa

Kermaviilikastike

Raikas ja pehmeä kastike toimii täydellisesti rapeiden perunoiden kanssa. Lisää joukkoon hieman valkosipulia ja sitruunamehua maun syventämiseksi.

Grillattu lohi

Herkullinen, mehukas lohi tasapainottaa hasselbackan perunoiden rapeutta. Tarjoa yhdessä sitruunaviipaleiden kanssa.

Vihreä salaatti

Kevyt salaatti rucolasta, kurkusta ja tomaatista raikastaa kokonaisuuden ja tuo väriä lautaselle.

Paistettu kananrintafilee

Yksinkertainen ja proteiinipitoinen vaihtoehto, joka toimii arkena ja viikonloppuna. Mausta yrteillä tai sitruunalla.

Punasipulihilloke

Makea ja hapan punasipulihilloke tuo syvyyttä ja kontrastia perunan makuun. Valmista etukäteen ja käytä jääkaapista.

Uunijuurekset

Jos kaipaat lisää kasviksia, paahdetut porkkanat ja palsternakat sopivat loistavasti rinnalle – myös airfryerissa valmistettuna.

Säilytys hasselbackan perunat airfryerissa

Huoneenlämpö

Jos perunat jäävät yli, ne säilyvät huoneenlämmössä peitettynä noin 4–6 tuntia. Tämän jälkeen rakenne alkaa pehmetä, joten suosittelen nopeaa uudelleenlämmitystä airfryerissa.

Jääkaappi

Säilytä hasselbackan perunat jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa enintään 2 päivää. Rapea pinta palautuu parhaiten, kun lämmität ne airfryerissa 160 °C:ssa noin 5–6 minuuttia.

Pakastin

Pakastaminen onnistuu, mutta rakenne ei säily aivan täydellisenä. Anna jäähtyä ensin täysin, kääri yksittäin ja pakasta max. 1 kuukausi. Sulata jääkaapissa ja lämmitä airfryerissa, kun haluat tarjolle.

Hasselbackan perunoiden tarina ja suomalainen tulkinta

Hasselbackan perunat saivat alkunsa 1950-luvulla Tukholmassa Hasselbacken-ravintolassa. Alkuperäinen idea oli yhdistää uuniperunan mehevyys ja paistetun perunan rapeutus – ja lopputulos hurmasi heti.

Myös Suomessa tämä ruotsalainen klassikko on saanut vankan paikan juhla- ja arkiruokapöydissä. Meidän keittiössämme se kuuluu erityisesti viikonloppujen herkkuhetkiin: lapset rakastavat rapsakkaa pintaa ja aikuiset sen tyylikästä ulkonäköä.

Airfryerin ansiosta perunat valmistuvat nopeammin ja vähemmällä rasvalla – unohtamatta perinteistä makua, joka vie ajatukset pohjoismaiseen kotikokkailuun.

(Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hasselbackan_perunat)

Hasselbackan perunat airfryer

Valmisteluaika 10 minuuttia
Kypsennysaika 25 minuuttia
Kokonausaika 35 minuuttia
Servings 4 annosta
Kalorit 165
Rapeat ja mehevät hasselbackan perunat valmistuvat helposti airfryerissa – täydellinen lisuke arkeen tai juhlaan!

Tarvikkeet

  • Airfryer
  • Terävä veitsi

Ainekset

Ainekset

  • 8 kpl kiinteitä perunoita (esim. Nicola tai Annabelle)
  • 2 rkl rypsiöljyä tai sulatettua voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria (myllystä)
  • tuoreita yrttejä (esim. timjami tai rosmariini) (valinnainen)

Ohjeet 

  • Pese perunat hyvin ja kuivaa ne. Aseta peruna kahden puulastan väliin ja tee ohuita viiltoja lähes pohjaan asti.
  • Voitele perunat öljyllä tai sulatetulla voilla. Ripottele päälle suola, pippuri ja halutessasi tuoreita yrttejä.
  • Aseta perunat airfryeriin viipaleet ylöspäin. Paista 180 °C noin 25 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja sisus kypsä.
  • Tarjoile heti lisukkeena tai naposteltavana.

Huomautukset

Voit varioida täytteitä: kokeile väliin juustoraastetta tai pekonia ennen paistoa!
Calories: 165kcal
Course: Vihannekset
Cuisine: Pohjoismainen
Keyword: hasselbackan perunat airfryer

Usein kysytyt kysymykset hasselbackan perunat airfryerissa

Pitääkö perunat esikeittää ennen airfryeria?

Ei tarvitse! Leikkaa vain ohuet viillot ja voitele öljyllä – airfryer hoitaa loput. 👌

Mikä perunalaji sopii parhaiten?

Kiinteät perunat, kuten Nicola tai Annabelle, toimivat parhaiten – ne pysyvät kauniisti muodossaan ja kypsyvät tasaisesti.

Kuinka saan viillot ilman että peruna menee poikki?

Aseta peruna kahden puulastan väliin ennen leikkaamista. Niin viillot pysähtyvät oikeaan kohtaan eivätkä mene läpi asti.

Voiko perunat valmistella etukäteen?

Kyllä! Leikkaa ja mausta aamulla, säilytä jääkaapissa ja paista juuri ennen tarjoilua – täydellinen vierasvaraksi 😊

📣 Nyt on sinun vuorosi!

🥔 Kokeilitko tätä reseptiä hasselbackan perunat airfryerissa?
💬 Kommentoi alle – lisäsitkö juustoa, pekonia vai ehkä valkosipulivoita? Kuulen mielelläni!
📸 Jaa kuva omista airfryer-perunoistasi – parhaat kuvat pääsevät blogiin ja Instaan.
📩 Tilaa uutiskirjeeni, niin saat viikoittain herkullisia airfryer-reseptejä ja lempeää arjen hyggeä suoraan sähköpostiisi.
⭐ Jos tykkäsit reseptistä, anna tähtiä – se auttaa minua luomaan lisää makuelämyksiä teidän keittiöihin 🧡

Hei! Olen Emilia, kahden lapsen äiti Espoosta ja arjen helppouden puolestapuhuja. Rakastan jakaa nopeita ja herkullisia airfryer-reseptejä, jotka pelastavat kiireisenkin päivän ja tuovat hymyä koko perheelle.

Kirjoita kommentti

Reseptin arviointi